Vi kender alle sammen til angst, for det er én af de 10 grundfølelser, som vi er født med. Når vi oplever angst, så er der nogle forskellige fysiske symptomer som hjertebanken, åndenød, svimmelhed, trykken i brystet, prikkende fornemmelser kroppen, rysteture, sved og søvnbesvær. Det er derfor utrolig ubehageligt for mange af opleve angst, og det er ofte en følelse, som vi forsøger at slippe af med ved f.eks. at drikke alkohol, tage stoffer, dyrke sex eller motion. Men for nogle tager angsten så meget overhånd, at det udvikler sig til en fobi mod bestemte ting eller situationer, og man kan på den måde risikere, at man bliver fanget i sin angst og begrænset i sit liv.

Angsten beskyttede os i fortiden

Oprindeligt var angst også en måde at beskytte os mennesker på. Angsten aktiverede en “kæmp eller flygt” følelse i os, og det havde vi brug for dengang i fortiden, da vi boede i huler og jagtede vilde dyr. Angsten fortalte os, hvornår vi skulle sørge for at flygte fra farlige situationer, så vi ikke blev ædt af et rovdyr, eller hvornår vi skulle kæmpe og slå dyr eller andre mennesker ihjel for selv at overleve. I moderne tid er det andre ting, som kan gøre os bange, f.eks. en flyvetur eller et tandlægebesøg.

Slip af med fobien

I dag er det muligt at få hjælp til at komme af med sin angst eller fobier ved at gå i hypnose. Hvis du eksempelvis lider af socialfobi, eksamensangst, flystræk, tandlægeskræk, præstationsangst eller jalousi, så kan du i hypnoseterapi få undersøgt, hvad de forskellige årsager er til, at du reagerer på den måde, og så kan du få det bearbejdet og forløst og dermed blive fri for din fobi. Dermed vil fobien ikke længere være en hæmsko for dig i dit daglige liv. Det er en dårlig idé at forsøge at dæmpe fobier med medicin, alkohol eller stoffer, da det kun virker midlertidigt dæmpende, men ikke fjerner årsagen til, at du har din fobi.

Typer af fobier

Det er ofte sådan med fobier, at de bygger sig op og bliver værre og værre over tid. Der er en tilbøjelighed til, at man begynder at undgå de situationer, hvor man får aktiveret sin fobi. Hvis man f.eks. er den generte type, der føler sig overvældet i selskab med mange mennesker, så forsøger man at undgå fester, supermarkeder og andre steder, og til sidst udvikler man en socialfobi, der gør det svært at bevæge sig nogen steder hen. Hvis man lider af tandlægeskræk, så undgår man tandlægebesøg, og det kan få den konsekvens, at man går rundt med huller i tænderne, ubehandlet paradentose, hvilket på den lange bane ødelægger ens tandsæt. Hvis man igennem længere tid har lidt af flyskræk, så er det en stor lettelse endelig at kunne slippe af med sin fobi og bare tage på ferie ligesom alle andre. Det kan også være, at du lider af eksamensangst eller præstationsangst, og det kan være utroligt frustrerende, hvis du er en dygtig gymnasieelev eller studerende ved de videregående uddannelser. Et dårligt eksamensresultat på grund af angst kan få konsekvenser for dine fremtidige uddannelses- og jobmuligheder. Men du kan reducere og fjerne eksamens- og præstationsangst ved at komme i hypnose, og så vil du helt sikkert få det meget bedre og kunne koncentrere dig bedre.